25 Haziran, 2022

Doğadaki tek tam gıda: POLEN

Yapılan araştırmalarda Polenin Dünya üzerindeki Tek Tam Gıda olduğu belirlenmiştir.

Bu ne demek.?

Sadece Polen yiyerek ve su tüketerek hayatımızı idame ettirebiliriz.

Polen bitkinin üreme hücresi olduğundan, bitkiler de doğanın temelini oluşturduğundan polen resmen doğanın özü durumunda. Yapılan araştırmalar da bunu destekliyor.Peki nedir Polen?

Polen, Bitkilerin erkek üreme hücresidir.

Havalar  15 derece C üzerine çıktığında , İlkbahar geldiğinde tabiat canlanmaya başladığında kovanlarda da bir hareket başlar …

21 günlük olan işçi arılar , kovandaki protein ihtiyacını karşılamak için polen toplamaya çıkarlar. Nektar aldığı çiçekte bulunan polenleri arka ayaklarında bulunan polen sepetçiği denilen bölümde taşıyarak kovana getirirler.

Kovanda Yavru arıların beslenmesi ve arısütü üreten işçi arıların beslenmesi için gereklidir.

Polen; bulunduğu bitki örtüsüne göre farklı özellikler taşır. Rengi, şekli, aroması arının bulunduğu floraya göre değişkenlik gösterir.

Polen insan metabolizması için çok değerli besin maddelerini içermektedir. Yüksek derecede protein ve karbonhidrat kaynağı olmakla birlikte zengin vitamin ve mineral madde deposudur.

Polende bulunan vitaminler:

Provitamin A ,B1 Vitamini, B2 Vitamini,  B3 Vitamini, B5 Vitamini, B6 Vitamini B12 Vitamini, C Vitamini D Vitamini, E Vitamini, Vitamin H ,Vitamin K,folik asit, pantotenik asit

Polenin İçerdiği Mineraller

 Polende genellikle Na, K, Ca, Mg, Cl, P, Fe, Cu, I, Mn, Co, Zn ve Ni gibi mineraller bulunmaktadır ve bal arıları bu minerallerin bazılarını hayati yaşamları için kullanmaktadır. İnsanlar ve diğer omurgalıların beslenmesi için de gerekli olan mineraller polenlerde bulunmaktadır.

Polende Bulunan Mineraller:Kalsiyum, fosfor, demir, bakır, potasyum, magnezyum, manganez, silis, sülfür, sodyum, nikotinamid, iyot, klorin, bor ve molibdendir.

Polende Bulunan Vitaminler

 Tubitak‘ın haftalık yayın organı olan Bilim ve Teknik Dergisi Sayı 203 Ekim 1984 Prof. Dr. M. Mimioğlu ve Dr.K. Sorkun’un  “DOĞA HARİKASI POLEN” başlıklı bilimsel çalışmasında:

1 Çay kaşığı polen ve B vitamini karşılaştırması:

1 çay kaşığı polendeki 8 mgr. B1 vitamininİ: 3 kg karaciğerden , 8 kepekli – 20 beyaz ekmekten 20 kg elma ve 20 kg domatesten alabiliriz.1 çay kaşığı polendeki 5 mg B-5 vitaminini; 15 kepekli -75 beyaz ekmek, 6 kg portakal , 12 kg domates , 16 kg elmadan alabiliriz.

 Yine 27 mg B-5 pantotenik asiti 13 kg sığır etinden 25 kg buğday ve 95 litre sütten alabiliriz.

Polen Vücudumuzun bozulan dengelerini yeniden oluşturmada etkin, tüm vitaminleri (A-B (kompleks) – C – D – E – H – P) 22 çeşit aminoasiti, 27 çeşit madensel tuzu, doğal hormon , enzim , karbonhidrat , pigment ve forment gibi değerleri bir arada bulundurur. POLEN’in %25 ‘i proteindir.

Doğada öyle bir düzen var ki,

Aksamayan, hatasız, kusursuz…

Bundan yıllar önce Fransız Araştırmacı Prof.Dr. Robert Tacquet “Polen, harika besinlerin en üstüdür” demiştir.

Ülkemiz; eşsiz florası, 4 mevsimi yaşayan iklimi ile insanlar için olduğu kadar , arılar için de çok özel bir coğrafyadır.